Testnevelés

12. hét

TESTNEVELÉS: 6-9. ÉVFOLYAM

Kedves diákok! Ezúttal egy olyan területtel ismerkedünk meg, ami kevésbé ismert a nagyközönség előtt, mégis a legrégebbi, sporttacsolatos tevékenységek közé tartozik. A mostani témánk: EMBER ÉS ÁLLAT SPORTJA. Olvassátok el figyelmesen+

Az állatok bevonása a sportba már az ókortól ismeretes. Leggyakrabban a lovat alkalmazták, mint "sporteszközt", de más állatok is szolgálják az emberek szórakozását (pl. kutyafuttatás, szánhúzó versenyek, stb.). Az ókori olimpiákon is rendeztek már lovasversenyeket. Az ókori Rómában a gladiátorok sokszor állatokkal vívtak élet-halál harcot. Őseink, ha éppen nem harcoltak, lovas ügyességi játékokkal mulatták az időt.

A 19. században egyre népszerűbbek lettek a különféle, lovat és lovast igénylő sportos tevékenységek, amik leginkább a gazdagabb réteg kiváltsága volt, hiszen az állattartás nem olcsó mulatság. Most röviden áttekintjük, melyek manapság a legnépszerűbb lovassportok.

· LÓVERSENYZÉS

A lóverseny általában 6 futamból áll. melyek távja különböző lehet. A lovakat életkoruknak és tapasztalatuknak megfelelően készítik fel a versenyekre. A fiatalabb lovak többnyire rövidebb távon futnak, és kisebb súlyt visznek a hátukon. A zsokék alacsony termetű, minden esetben soványabb testalkatú, kitartó lovasok. A sérülések gyakoriak, kiváltképp az akadályugrató zsokék esetében. A lóversenyzés rendkívül népszerű, tömegeket vonzó sportág. A klasszikus versenyeknek több millió nézője van világszerte, sokan közülük fogadásokat is kötnek a végeredményre.

· LOVASTUSA

A lovastusa, más néven "eventing" a lovassportok triatlonja. A versenyek gyakran három napig tartanak, melynek során bizonyítani kell a díjlovagló tudást, a tereplovagló képességet és a díjugratás tudományát is, mindezt UGYANAZON A LOVON! Ennek a sportnak, mint a legtöbb lovassportnak katonai gyökerei vannak.

Legközelebb a díjugratással, a lovas-pólóval és a rodeóval foglalkozunk. Végezetül 3 kérdés, melyre várom válaszaitokat az elérhetőségeimre.

· Mi a neve annak a magyar versenylónak, mely soha nem veszített versenyt? Mozifilm is készült róla.

· Melyik az a sportág, amely több sportágat egyesít, s ezek közül az egyik a lovaglás?

· A dunaszerdahelyi járásban hol rendeznek már lassan 100 éve lovas versenyeket?